Starzenie się a słodycze

Naukowcy z Lab. Estee Lauder uważają, ze cukry odpowiadają za 40-50 % objawów starzenia się skóry.

Cukier niszczy kolagen i w pływa także na to jaki jego typ dominuje w skórze. Glikacja wpływa na kolagen typu II i przekształca go w typ I, który jest podatny na uszkodzenia .

W okresie dojrzewania byłam w sanatorium. Tam przejadałam się słodyczami i oprócz nadwagi doigrałam się szpetnych pasków. Teraz wiem, że miał na to również wpływ zbyt wysokiego cukru.

Cukier ma też wpływ na pojawienie się niedoskonałości. Wysoki poziom glukozy we krwi i insulino-podobny czynnik wzrostu IGF-1 wpływa na podwyższoną produkcję androgenów. Nasila się przez to trądzik, a cera staje się łojotokowa.

Ja od kilkunastu dni   nie sięgam po słodycze i o dziwo kompletnie mnie do nich nie ciągnie.

ponieważ nasze komórki, gdy są nieodpowiednio dożywione domagają się cukru, ważnym elementem jest je właściwie nakarmić, wartościowymi składnikami. W obecnych czasach jest to coraz trudniejsze.  Jednak rozwiązań nie brakuje.

W sklepach zielarskich i z zdrową żywnością wciąż można kupić wiele wartościowych naturalnych suplementów diety. Także dieta bogata w warzywa uchroni nas od niedoboru bardzo ważnych pierwiastków.  Zamiast po słodycze można sięgać po różyczki brokuł, szparagi, marcheweczke, rożne pestki i oczywiście orzechy bogate w kwasy omega.

Reklamy

2 Komentarze Dodaj własny

  1. Rafal pisze:

    Bardzo ciekawe.

    1. … dziękuję Rafał, mnie zamurowało jak się dowiedziałam o kolagenie i cukrze. Jednocześnie zrozumiałam bardzo dużo, chociaż to mnie nie pocieszyło.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s