Zapiekanka ze szpinakiem

Dzisiaj zaserwuje Wam moja ulubioną zapiekankę ze szpinakiem.

Potrzebne będą:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • makaron pełnoziarnisty (np.lubella penne)
  • jajko
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • mozzarella
  • zioła toksańskie
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego

Na patelni podsmażamy pieczarki, potem dodajemy szpinak i dusimy, przyprawiamy, solą, pieprzem, gałką i czosnkiem.

Osobno gotujemy makaron  aldente, odcedzamy.

Sporządzamy sos z jajka i śmietany, dodajemy ziół.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, dajemy pół ugotowanego makaronu, polewamy częścią sosu.

Na środek układamy szpinak z pieczarkami.

Przykrywamy resztą makaronu , który wcześniej mieszamy z sosem.

Górę obkładamy mozzarellą.

Zapiekamy w 180 C z termoobiegiem ok 20 min.

Opcjonalnie dodaję do farszu pokrojoną i ugotowaną pierś z indyka.

 

 

 

 

Reklamy

3 Comments Add yours

  1. Anna Czech pisze:

    Wierzę że pyszne , już parę razy korzystałam z Twoich przepisów -palce lizać 🙂

    1. Cieszę się Aniu bardzo, że Ci smakuje.

    2. Bardzo się ciszę, teraz się szykuję by wymyślić własne przepisy na zdrowe przekąski 🙂 .

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s